top of page
Foto van schrijverMarjolein Vleugel

Aan de slag met DEFUSIE

Bijgewerkt op: 21 feb.

Wij hebben een aantal defusie oefeningen die jij direct kan toepassen bij jouw cliënten. Benieuwd hoe deze defusie oefeningen eruit zien? Lees hier over de verschillende technieken.


WAT IS DEFUSIE?

Allereerst even voor de duidelijkheid, wat is defusie? Defusie betekent letterlijk uit elkaar halen. In de Acceptance and Commitment Therapy gebruiken we defusie als een interventie om afstand te kunnen nemen, ruimte te kunnen maken. Afstand nemen is soms nodig wanneer we ergens volledig door in beslag worden genomen. Dat kunnen gedachten, maar ook gevoelens zijn. Doordat we er volledig door in beslag worden genomen, lijkt het alsof die gedachte of dat gevoel het enige is op de wereld wat er is.

Defusie | opleiding ACT

Denk maar aan een gedachte als: “ik kan niets”. Wanneer je iets niet goed doet, een foutje maakt, zorgt fusie met deze gedachte er voor dat je je werkelijk gelooft dat je helemaal niets kan. Kun je je voorstellen wat een naar gevoel dat vervolgens met zich meebrengt?

Het is dus belangrijk dat wij leren om afstand te nemen van onze gedachten en gevoelens als dat nodig is. Dat kunnen we doen met de volgende oefeningen.

Defusie oefeningen passen we onder meer toe in de volgende situaties:

  • Iemand gelooft dat zijn gedachte waar is

  • Iemand kan niet doen wat hij wil doen omdat zijn gedachten of gevoelens hem tegenhouden

  • Iemand ziet niet wat er nog meer is, naast deze gedachte, of dit gevoel


STARTEN MET DEFUSIE OEFENINGEN

Bij het toepassen van defusie, is het belangrijk om stilte staan bij wat je wilt bereiken met je cliënt. Waar wil ik dat hij/zij van leert defuseren en wanneer? Het is immers niet de bedoeling dat cliënten defusie-oefeningen gaan toepassen als een nieuwe controlestrategie. Ervaring opdoen met deze oefeningen, zullen het gemakkelijker voor je maken om defusie in het gesprek, in het contact toe te passen. Succes ermee!


DEFUSIE OEFENING 1

Ik heb de gedachte dat…

Laat de cliënt de gedachte die hij heeft op een papiertje schrijven. Draai het papiertje om en laat hem op de achterkant schrijven: “ik heb de gedachte dat….en dan de gedachte die op de andere kant staat”. Bv ‘ik kan niets’ en op de achterkant komt ‘ik heb de gedachte dat ik niets kan’ te staan. Laat de client naar beide kanten kijken en ervaren wat dat met hem doet.


DEFUSIE OEFENING 2

Sta/zit-oefening

Ga eens staan en zeg tegen jezelf “Ik sta, ik sta, ik sta”. Ga nu zitten en doe hetzelfde, zeg tegen jezelf: “Ik sta, ik sta, ik sta”. Herhaal het eventueel een paar keer. Wat merk je?

Merk op wat je ervaart (gedachten, gevoelens, dat wat je voelt in je lijf).

Dit is een krachtige oefening die ons laat ervaren dat gedachten op zichzelf geen invloed uit hoeven te oefenen op ons gedrag. Je kunt je anders gedragen dan wat de gedachten in je hoofd tegen je zeggen.

DEFUSIE OEFENING 3

Stenograaf van je verstand

Schrijf de komende 5 minuten alle gedachten op die nu door je heen gaan. Wat die gedachte ook is. Dus als je denkt: ‘uhm wat denk ik nu eigenlijk?’, dan is dat wat je opschrijft. Zonder nuancering en zonder dat je je gedachten groepeert: bv “werk”. Als dat de gedachte is, schrijf je hem zo op, maar als de gedachte is: ‘wat moet ik nog veel doen op mijn werk’, dan schrijf je dat op. Ga door tot de 5 minuten om zijn. Als je even geen gedachten hebt, wacht je rustig af, ze komen vast wel weer.

Merk na afloop op hoe deze oefening voor je is geweest? Wat ervaar je als je zo naar je gedachten die je hebt opgeschreven kijkt?

Deze oefening kan helpen om je bewust te worden dat gedachten hun eigen gang gaan. Ze komen en gaan en komen wellicht weer. Ze zijn te volgen en soms ook niet. Soms zijn ze wijs, soms onzinnig. Gedachten leiden als het ware een eigen leven. Kun je dit opmerken en kiezen of je je gedachten volgt of niet?


Dit zijn een aantal defusie oefeningen waar je direct mee aan de slag kan gaan. Tijdens onze procesgerichte ACT opleidingen wordt defusie uitgebreid behandeld en leer je hier goed mee om te gaan. Wil je eerst meer lezen over procesgerichte ACT, lees dan mijn blog hierover..

Wil je zien hoe procesgerichte ACT therapiesessies eruit zien? Kijk dan eens naar onze therapievideo's.


Lees nu ook de blogs:

Comments


bottom of page